DierenNederland

Schotse Hooglanders gedogen bezoekers van Texel

Texel blijft een van mijn favoriete vakantiestekjes. Volgens mij en mijn hond is het gewoon het leukste eiland van Nederland. Dat komt niet eens zozeer door die geweldige 18-holes golfbaan maar ook door de heerlijke rust, de vriendelijkheid van de bewoners en vooral door die ongekend mooie natuur en de eindeloze stranden.

Na jaren dicht bij het groene gras van de golfbaan te hebben gebivakkeerd in vakantiepark De Krim in De Cocksdorp werd de jaarwisseling van 2015-2016 doorgebracht in een luxe chalet van Texel Camping Loodsmansduin in Den Hoorn. Een vuurwerkvrij park aan de rand van Bollekamer en De Geul van Nationaal Park Duinen van Texel. Nog meer genot dus voor mijn hond die redelijk in paniek kan raken van vuurwerk, maar ook best lekker voor mij. Mijn vuurwerkdagen zijn volgens mij wel over.

Vanuit de camping is het slechts een paar minuten lopen naar Loodsmansduin, het hoogste punt van dit duingebied met twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, onderdeel van de Batterij van Hoorn. Vanaf dit rijksmonument loopt een heerlijk wandelpad door de met heide begroeide duinen in de richting van het strand bij Paal 9.

Tijdens mijn eerste kennismaking met dit pad moest ik zo halverwege de route toch even in de remmen met mijn immer actieve en snel opgewonden hond: een grote kudde Schotse Hooglanders had de kruising met het pad langs Moksloot in beslag genomen. Tjonge, want zien die beesten er indrukwekkend uit! Volgens de folder van Staatsbosbeheer helpen de Hooglanders samen met Exmoorpony’s bij het terugdringen van de verruiging in de duinen. “Hun geknabbel moet het landschap open houden en ervoor zorgen dat snelgroeiende planten en struiken de overige vegetatie niet overwoekeren. De natuurvriendelijke grazers eten vrijwel alles: van gras en riet tot boomschors en wilgen. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig en blijven het hele jaar buiten. Zolang u ze niet voert, de jongen ongemoeid laat en uw hond aan de lijn houdt, zijn het ongevaarlijke dieren.”

“U kunt rustig tussen de dieren wandelen!”

Leuk gezegd, maar als je langs zo’n fraai schepsel loopt en hij draait zijn kop even om, dan maken die waanzinnig lange horens zo kebab van je ogen! Op de bordjes bij de wandelpaden staat het ook nog eens duidelijk vermeld: “Waarschuwing: Betreden op eigen risico! De dieren die in dit gebied grazen kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers. Houd minimaal 25 meter afstand, doorkruis de kuddes niet, laat de dieren met rust en voer of aai ze niet.”

Natuurlijk staan deze bordjes er niet voor de toeristen, want hoe moeten ze anders mooie foto’s maken van die prachtige en unieke dieren? Als je gewoon lekker doorloopt met je kinderwagen, met kleine kinderen op stepjes, met niet-aangelijnde honden kan er niks misgaan toch? Ook fotografen trekken zich uiteraard niks aan van deze bordjes (Guilty!). Gelukkig zijn deze roodbruine en witte Hooglanders inderdaad heerlijk rustig, maar blijf alstublieft alert. De Hooglander-dames kunnen 500 kilo wegen en de mannetjes kunnen maar liefst  800 kilo worden. Zelfs een vriendelijke duwtje van deze langharige runderen kan voor aardige verwondingen zorgen.

Wat vindt onze Hooglander eigenlijk zelf van al die onvoorzichtige toeristen?

“Bring it on!”

Schotse Hooglander op Texel.

Tags
Golfcenter.nl
Back to top button
Close