Fotografie: Tips!

Zwart-witfoto’s: verbetering of verdoezeling?

De kans dat de redactie van een magazine een zwart-witfoto plaatst op een pagina met diverse kleurenfoto’s is zeer klein. Ook bij de vele golfsites die ons land rijk is en bij de geprinte golfmedia zal een zwart-witfoto maar zelden de weg naar de lezers vinden. Toch wordt bij de voorselectie voor de golfpersprijs regelmatig die enkele, wel gepubliceerde zwart-witfoto genomineerd. Zelfs als met die foto niet eens een heel opmerkelijke gebeurtenis is vastgelegd. Opmerkelijk toch?

Het wordt nog vreemder als je bedenkt dat die foto, die toch echt gewoon in kleur geschoten was, in kleur waarschijnlijk nooit de publicaties had gehaald. Trek ik hiermee het oordeel van de jury van de Golfpersprijs in twijfel? Uiteraard niet!

Grijs gebied?
De lijn tussen verbeteren of verdoezelen is flinterdun. Het is niet zwart of wit, in de meeste gevallen is het grijs. Een foto, genomen op een grauwe, druilerige dag, zal niet overlopen van de lekkere frisse kleuren. Maak je daar een zwart-witfoto van, dan komt er in negen van de tien gevallen een donders interessante foto uit voort. Ga je dan voor een middelmatige foto in kleur, of kies je dan toch voor diezelfde foto in zwart-wit? Ik ga dan liever voor die laatste optie.
Het ligt ook wel een beetje aan de opdracht waar je voor aan het fotograferen bent. Is het voor een artikel met een fotoreportage erbij, dan zal die ene zwart-witfoto zich niet prettig voelen tussen al die kleurenfoto’s. Gaat het om een enkele portretfoto, dan is zwart-wit vaak een garantie voor meer stijl en mystiek. Fotografeer je kastelen of andere oude bouwwerken, dan maakt zwart-wit, met of zonder kleurtint, die foto net wat interessanter. Gewoon doen!

Liever zwart-wit dan een veel te blauwe lucht ‘shoppen’.Bert

Wat mij betreft dus geen probleem dat omzetten van een foto van kleur naar zwart-wit. Dat is nog altijd beter dan een veel te blauwe lucht in die foto proberen te photoshoppen. Bah!
Hieronder wat foto’s, gemaakt tijdens het Schüco Open in 2011. Ook daar, bij Golf Club Hubbelrath in Düsseldorf, was het licht niet al te fraai. Ik heb er maar eens allerlei variaties zwart-wit op losgelaten, inclusief randje en met wat kleurtinten. Mijn favoriete tool hiervoor? De plugin Silver Efex Pro van de Nik Collection.

Zwart-witfoto Geoff Ogilvy (Australie)Zwart-witfoto Martin Kaymer (Duitsland)Zwart-witfoto Bubba Watson (USA)Zwart-witfoto Dustin Johnson (USA)Zwart-witfoto Henrik Stenson (Zweden)Zwart-witfoto Lian Wenchong (China)Zwart-witfoto Gregory Havret (Frankrijk)Zwart-witfoto Dustin Johnson (USA)Zwart-witfoto Miguel Angel Jimenez (Spanje)Zwart-witfoto Edoardo Molinari (Italie)Zwart-witfoto Alvaro Quiros (Spanje)Zwart-witfoto Ian Poulter (Engeland)

De foto’s ook in kleur zien? Bekijk de galerij van het Schüco Open 2011.

Tags
Golfcenter.nl
Back to top button
Close